תופעת השיזוף מבטאת תהליך של השתחמות העור על רקע של ייצור מוגבר של כדורי מלנין בשל חשיפה לשמש. ברור לכולם כיום כי שיזוף טומן בחובו תופעות לוואי מגוונות כמו כוויות, נימוש, הופעת כתמי עור ועליה בהסתברות לפתח סרטן העור.
התרבות המערבית הפופולארית בעשורים האחרונים עסוקה בעידוד אינטנסיבי של שיזוף, מאחר והוא מייתג חיים נהנתניים. השיזוף מותג כסמל סטטוס נהנתני רק בתחילת שנות העשרים במאה שעברה. האירוע המכונן שהוציא את השיזוף מפעילות בלתי נמנעת של מעמד החקלאי והעבודה בשמש, והוביל אותו לפעילות נחשקת של בליינים הוא הופעתה השזופה של המעצבת והידוענית קוקו שנל הופיעה לאחר שהפליגה ארוכות ביאכטה של אחד הדוכסים.
לאורך ההיסטוריה, עור שזוף נקשר למעמד האיכרים שעבדו בשמש, ובשל כך ייצג את המעמד הנמוך. לעומת העניים, אנשי המעמד הגבוה חיו בתנאי מחיה מפוארים ומוגנים מפני שמש. למעשה, עד למאה הקודמת, עורן הלבן של נשים סימל את אידיאל היופי, ונשים ניסו לעשות כל שביכולתן על מנת להמנע מחשיפה לשמש. מעבר לכך, במטרה לדמות עור פנים כמו שקוף היו נשים שנהגו לצייר "ורידים" עם עפרון צבע על מצחן .
מובן שכיום, לפחות בארצות המערב ובפרט בישראל, נשים שזופות הן דווקא אלו שנחשבות בעלות חיים טובים, מאחר ויש להן זמן להשתזף בחופשות. בהקבלה הפוכה לניסיון לדמות "ורידים" של עור שקוף, כיום נשים נוטות לשזף את גופן במכונות שיזוף או אף לצבוע את גופן במטרה לשוות מראה שזוף. נשים רבות פונות ל קוסמטיקאית למטרות אלו ואף נוטות לעבור הסרת שיער על מנת להדגיש את צבע העור, מרקמו ו"טבעיותו".
לאור השינויים ההיסטוריים של השיזוף, יש לזכור כי צבע עור הוא סמל המובנה חברתית, ומשמעותו וודאי תמשיך להשתנות עם השנים. בכל מקרה, כדאי להפחית את החשיפה של העור לשמש לאור הנזקים הצפויים.
היי לכולם. אני סטודנטית לתואר שני בפסיכולוגיה ומתעניינת בנושאים של אומנות, פילוסופיה ורפואה